zondag 2 februari 2014

Oefening baart kunst, en lekkere boekweitpannenkoeken!

Op 40 dagen suikervrij zag ik dat Sjouke zich als ontbijt of lunch regelmatig trakteert op een boekweitpannenkoek, suiker- en glutenvrij. Wat een luxe! Zo wilde ik ook wel een uitdaging uitgaan.

Ik kocht bij de biowinkel een zakje volkorenboekweitmeel (foei, ik typte eerst 'mail'). Behalve suiker- en glutenvrij wilde ik dat het beslag ook veganistisch zou worden. Zoals ik al eerder schreef: ik ben niet zo van de recepten, ik doe altijd gewoon maar wat. Ik mengde de boekweit op de gok met wat wijnsteenbakpoeder, wat 'no egg', een snufje keltisch zeezout en een flinke scheut rijstemelk. Hoe moeilijk kon het nou helemaal zijn?

Nou, toch ietsje moeilijker dan ik dacht, dus. Poging 1A. Ik wilde overigens geen mietje zijn en at hem gewoon op.


Poging 1B. Erg veel schot in de zaak zat er nog niet.


Een paar dagen later waagde ik weer een dappere poging. Ik besloot kikkererwtenmeel toe te voegen dat ik nog in huis had. Kikkererwtenmeel wordt door veganisten vaak gebruikt ter vervanging van ei in recepten. En zowaar, poging 2A leek al heel wat!


Eh... of toch niet.


En toen lukte ineens wel! Poging 2B (met peer, kaneel, walnoot en palmsuiker)


Zo goed zelfs, dat ik het de manlief vandaag ook wel durfde voor te schotelen. Dit gebruikte ik. Behalve het boekweitmeel (typte ik verdorie weer 'mail') dat ik vorige week kocht had ik alles al huis.'t Kan ook vast een stuk minimalistischer, zonder die 'no egg', en misschien ook wel zonder bakpoeder. En met water in plaats van rijstemelk. Maar die experimenten bewaren we voor een volgende keer.


De eerste pannenkoek serveerde ik met een restje spinazie en geroosterde pijnboompitjes. Op de tweede pannenkoek plempten we versgemaakte appelcompote, ahornsiroop en gehakte nootjes (niet in de blender doen die nootjes, dan heb je binnen 10 seconden notenmeel in plaats van stukjes noot; zegt de ervaringsdeskundige).


Ik word nog wel eens een keukenprinses!

8 opmerkingen:

  1. Zo is dat, al doende leert men.
    Heerlijk zo'n pannenkoekje in de ochtend...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meestal is het geheim van pannenkoeken bakken met andere meel het langzamer te doen dan normaal. Vuur snel laag en de tijd er voor nemen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Je moest er even voor oefenen, maar dan heb je ook wat!
    Ga ik toch ook eens proberen, met dat boekweitmail. Maar mijn keukenkastjes staat vol met (vanwege mijn strijd tegen de voedselverspilling) geadopteerde pakken over- de- datum- tarwemail. Dus ik blijf nog wel minstens een half jaar tarwemail-pannenkoeken bakken, vrees ik...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boekweitmail is eigenlijk niet zo speciaal hoor, om daar pannenkoeken van te bakken. In van die voorverpakte pakken pannenkoekmix zit het ook. Boekweit klinkt zo gezellig, maar met tarwe kan het ook prima.

      Verwijderen
  4. Heb je het wel eens met kokosmeel geprobeerd? Daar hoor ik ook laaiende berichten over, maar zelf vond ik het niet zo'n succes. Leuke blog. Ik probeer ook met minder rond te komen, maar het wil mij niet lukken. Alles wat gezond is, is ook zoooooo duur. Groetjes: zijeetook.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat leuk dat je het ook hebt geprobeerd en dat je het lekker vond. Hier staat het toch wel regelmatig op het menu, ik vind het een goed alternatief voor brood of wraps.

    BeantwoordenVerwijderen