zondag 26 januari 2014

Een week op weg

Op Blue Monday, de dag dat Nederland massaal z'n goede voornemens weer heeft laten varen, startte ik met mijn Grootse Plannen richting een lichter leven. Een wekelijkse 'verantwoording', bedacht ik me, is misschien wel een mooie stok achter de deur om de goede moed er in te houden.
Die gaan fijn allemaal de deur uit!

Minder spullen
Honderd bezittingen minder aan het eind van 2014, dat was het voornemen. Nou, dat loopt als een tierelier. Als ik in dit tempo doorga, zit ik aan het eind van het jaar in m'n nakie op het kale beton. Niet dat dat nou helemaal de bedoeling is, maar zo'n beginspurt is zeker lekker. Zeventien items kregen een nieuwe eigenaar, via een weggeefhoek op facebook en via een weggeeftafel in ons pand. Een aantal potten muurverf staan klaar om de komende week afgehaald te worden door verschillende mensen, en mijn super-de-luxe stoomstrijkijzer heb ik klaargelegd om naar de kringloop te brengen. Ik strijk mijn kleren tegenwoordig toch nooit meer. 

Minder uitgaven
Er is iets misgegaan met mijn salarisbetaling (ik kreeg te weinig uren uitbetaald), zodat ik nu nog steeds de hoogte van mijn nieuwe netto-salaris niet precies weet. Een boodschappenbudget heb ik daarom nog niet opgesteld, maar ik hou nu wel beter in de gaten waar ik geld aan uitgeef. Ik heb het boodschappen doen deze week steeds bewust uitgesteld, en me uit pure arremoei maar beholpen met zelfgemaakte chocolademousse en ander restmateriaal. Vervolgens kocht ik donderdags grof in bij een kleine biowinkel. De rekening was exorbitant hoog: zo rond de 75 euro. Ik troostte me met de gedachte dat ik daarmee een kleine voorraad heb aangelegd, waardoor ik de komende weken goedkoper inkopen kan doen. Ik kocht namelijk onder meer een kilozak rauwe noten, een kilo dadels en een kilo rozijnen. Het etentje buiten de deur na afloop van een vergadering kostte me 14 euro.

Minder kilo's
Heel wijselijk heb ik niet ingezet op crash-diëten, maar op het omvormen van mijn eetgewoonten. Ik nam me voor om een maand lang 1) geen suiker te eten, en 2) als ik zuivel eet, te kiezen voor biologisch. Ik geloof niet dat ik deze week een grammetje ben afgevallen, maar ik heb wel veel gezondere dingen in m'n mik geschoven. Morgen daar maar even een apart blogbericht over, anders wordt dit zo'n ellenlange lap tekst. 

Minder grote voetafdruk
Dit punt is lekker gaan sudderen. Ik bestelde een libidoverlagende huisbroek van fleece (ieks!), die ervoor zorgt dat ik de verwarming minder hoog hoef op te draaien (jeuj!). Verder heb ik nagezocht welke producten ik beslist biologisch wil kopen, en welke af en toe ook wel eens budgetvriendelijker regulier mogen, omdat de reguliere variant met relatief weinig bestrijdingsmiddelen en andere rotzooi is geproduceerd. Ook ben ik kritisch door mijn verzorgingsspullen gegaan. Maar daarover een keer een apart blogje.

Meer boeken
Lezen is voor mij pure luxe, iets waarvan ik het mezelf niet gauw 'toesta' om tijd aan te besteden. Dat ik de regel heb gesteld om dit jaar minimaal vijftig boeken te lezen is dus echt een cadeautje aan mezelf. Ik zit al op 8,5 boeken, dus ik loop zelfs voor op schema.

Meer lopen
Aan het eind van 2014 wil ik graag moeiteloos 10 kilometer kunnen wandelen. Een paar jaar geleden wandelde ik bijna dagelijks wel minimaal een uur, en vond ik dat heerlijk. Toen begonnen hardnekkige voetkwalen met bijbehorende moeilijke namen op te spelen. De afgelopen drie jaar heb ik drie keer dure steunzolen laten maken, maar die zijn allemaal niet bruikbaar. Ten einde raad richtte ik me afgelopen maand tot de huisarts, die me naar een orthopeed verwees. Deze stuurde me naar het ziekenhuis voor röntgenfoto's. De afgelopen week belde ik de orthopeed om een nieuwe afspraak te maken. Ook mailde ik mijn laatste steunzolenmaker dat ik nu vreemdga met de orthopeed. Ik kreeg een vervelend mailtje terug, waar ik vervolgens de hele nacht buikpijn van had. Een mietje ben ik ook. Maar ik ben nu vastbesloten het dit jaar voor elkaar te krijgen dat ik weer lekker kan lopen. Koste wat kost. Helaas ook letterlijk, want met mijn niet-vooruitziende blik heb ik bij het afsluiten van mijn zorgverzekering voor het maximaal eigen risico gekozen. 

Fijne nieuwe week allemaal!

2 opmerkingen:

  1. Klinkt wel goed allemaal...bijna allemaal moet ik zeggen.
    Want maximaal eigen risico is dan net weer wat minder fijn nu.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel veel succes! Je hebt de lat hoog gelegd voor jezelf, maar veel dingen gaan ook samen (minder kilo's en lopen)...

    BeantwoordenVerwijderen