zondag 19 januari 2014

In 30 dagen terug op koers

Morgen begint het. Stap 1 op weg naar gezonder en duurzamer eetpatroon. Dertig dagen lang zet ik in op het volgende:

- Geen suiker (incl. synthetische zoetstoffen en witmeel)

- Alleen biologische zuivel (en slechts in beperkte mate)

Nou ja, en verder grotendeels biologisch. En niet teveel tarwe. En iedere dag een vers sapje of verse smoothie zou ik ook wel weer kunnen invoeren. Dat klinkt best hoogdravend voor een eerste fase, hoor ik je denken, maar dat valt in de praktijk reuze mee. Het is namelijk al behoorlijk bekend terrein voor me. In mijn normale boodschappengang koop ik eigenlijk geen overbewerkte producten waar suiker aan toegevoegd is, en is minstens de helft tot driekwart van mijn boodschappen biologisch. De afgelopen maanden is daar echter de slop er een beetje in geraakt. Kerstdiners, oliebollen, koekjes op het werk, een snackje hier, een snaaitje daar. Etcetera. En als ik eenmaal begin is het hek van de dam. Daarom 30 dagen om mezelf weer op de rails te zetten.

Suikervrij is trouwens big business. Bij Miss Natural Lifestyle kan je je aanmelden voor een gratis Week zonder suiker of een betaalde suikerloze 40-daagse cursus. Ik eet suikervrij is een gratis online cursus van 12 dagen, waarbij je na afloop wordt verleid om toch nog het een en ander aan e-books te kopen. Tegen een vergoeding kan je ook meedoen aan de schreeuwerige 30-daagse Sugarchallenge. En dan zijn er sites als Blij zonder suiker voor inspiratie en recepten. Eet goed voel je goed houdt een suikerpauze van drie weken, met vele blogvolgers in haar kielzog. En blogsters Sjouke en Het rijke wijf van twee hoog achter doen het ook. Kortom: suikervrij is helemaal hot en happening.

Om mijn gezonde start alvast te vieren toog ik vanmiddag naar de Tuinen voor wat verantwoorde aankopen. Een bak palmsuiker voor als ik toch wil zoetekauwen (ik wilde eigenlijk kokosbloemsuiker maar kwam per ongeluk met dit thuis, maar afgaande op internetberichten is dit ook best verantwoord). Rauwe noten. Een pot pindakaas voor op m'n werk. En als klap op de vuurpijl trakteerde ik mezelf op vijf decadente Nakd-repen repen. Suikervrij, zuivelvrij, glutenvrij en rauw. Een luxe tussendoortje, voor elke middag eentje.

Maar ik was nog niet goed en wel thuis, of er gebeurde dit:

Nomnonnom, alle repen op!
Zucht. We hebben nog een lange weg te gaan..

11 opmerkingen:

 1. Wat ontzettend knap dat je dit hier neer durft te zetten! Misschien een idee om een eetdagboekje bij te houden? Dan kan je zien wanneer het mis gaat en misschien een reden hiervan achterhalen. Komt het door emoties, vermoeidheid, slechte voorbereiding etc....? Ik haal dit soort dingen trouwens niet meer in huis uit zelfbescherming. Als ik echt enorme trek heb moet ik de keuken in om iets te maken. Resultaat is vaak dat ik daar dan geen zin in heb en maar iets anders ga doen als afleiding, een stuk wandelen of opruimen ofzo. Bij echte trek ga ik wel de keuken in en geniet daarna volop van wat ik gemaakt heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach ja, je was nog niet begonnen, nogal logisch dat je dan de fout in gaat.. Ik hoop dat vandaag beter is verlopen. Wel goed dat je in stapjes een gezonder eetpatroon aan gaat meten. Ik ben meer het cold turkey typje.
  Ik heb gisteren alle macarons opgegeten om vandaag met een schone lei te kunnen beginnen. En vandaag ben ik inderdaad cold turkey gegaan. Ik ben op dit moment het boek Ik ken mezelf en ben slank aan het lezen. Nu ken ik mezelf ook wel, maar ik ben niet slank.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Goed van je, om weer zonder suiker te gaan.
  Haha, zulke repen koop ik dus bijna nooit want dan gaat net als nu bij jou.
  Ik zorg meestal dat ik iets in de koelkast of vriezer heb voor als ik eens ergens zin in heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry, het woordje ; 'weer' hoort er niet bij in de eerste zin.

   Verwijderen
  2. Ik slaakte wel een zucht van oplichting dat zowel jij als Sjouke zeiden dat jullie zulke repen ook niet in huis kunnen hebben. Ik denk altijd dat ik de enige ben die het niet lukt om iets lekkers langer dan een dag te laten liggen, en dan vind ik me zo'n slapjanus

   Verwijderen
 4. Goed bezig! Misschien is het een idee om ook de hoeveelheid zuivel omlaag te brengen? Dus niet alleen biologisch, maar gewoon eens wat minder kaas en melk bijv? Maar misschien is dat iets voor een volgende fase :-) Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Laurie, dat is zeker het plan! Ik eet nu al niet veel zuivel, en heb bedacht dat het in ieder geval altijd biologisch moet zijn. Maar eigenlijk wil ik er helemaal vanaf (zie ook de blog ervoor). Ik ga binnenkort wat hartverscheurende youtube-filmpjes kijken van koetjes en kippetjes, en dan lukt het me wel

   Verwijderen
 5. Heel veel succes de komende 28 dagen! Ben benieuwd naar je ervaringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik zit hier zooooooo te lachen, want te herkenbaar. Je schrijft leuk en openhartig.

  BeantwoordenVerwijderen